De Amerikaanse dollar is sinds de Tweede Wereldoorlog de levensader van de wereldwijde financiën en handel, maar volgens een ervaren financieel analist op Wall Street nadert het einde van het dollartijdperk.

“De rol van de dollar als wereldwijde reservemunt is uitgespeeld”, zegt de 83-jarige financieel analist Dick Bove, die onlangs met pensioen ging, tegen de krant The New York Times.

Bove voorspelt dat de Chinese economie de Amerikaans gaat aftroeven. Hij geeft het ‘outsourcen’ van de productie van Amerikaanse bedrijven naar andere landen de schuld, want daardoor hebben andere landen meer controle gekregen over de internationale productie, de wereldeconomie en de wereldwijde geldstromen.

Hij zegt ook dat cryptovaluta zoals de bitcoin het gat kunnen opvullen dat is ontstaan door de afnemende invloed van de dollar.

Dollarbeleggingen maken nog altijd voor bijna 60 procent deel uit van de internationale valutareserves, blijkt uit gegevens van het Internationaal Monetair Fonds. Toch zinspelen meerdere landen de "dedollarisering", zeker nadat de VS de Russische afhankelijkheid van de dollar hebben gebruikt om Rusland te treffen met sancties na de invasie van Oekraïne in 2022.

Opkomende landen willen graag van dominantie van de dollar af

Landen als Brazilië, Argentinië, India en Bangladesh onderzoeken de mogelijkheid om andere valuta en activa te gebruiken voor handel en betalingen, zoals de Chinese yuan.

Verschillende regeringen hebben hun afkeer uitgesproken over de enorme invloed van het Amerikaanse monetaire beleid op andere economieën. Voor de VS zelf neemt de behoefte buitenlandse olie en daarmee de internationale grondstofhandel af, nu het land grotendeels zelfvoorzienend is vanwege de hogere productie van schalie-olie en groene energie.

Bove, die gedurende zijn carrière bij 17 verschillende effectenmakelaarsop Wall Street heeft gewerkt, zegt tegen The New York Times dat analisten stellen dat de dollar dominant blijft, dat doen omdat ze niet willen dat hun inkomstenbron opdroogt: het traditionele financiële systeem.

De voormalig hoofdstrateeg van Odeon Capital begon eind jaren zeventig aan zijn loopbaan als analist. Begin deze eeuw was hij, naast "Big Short"-belegger Michael Burry en hedgefondsgigant John Paulson, een van de weinige financiële experts die de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt onderkende, voordat die ineenstortte en de kredietcrisis van 2008 veroorzaakte. Bove waarschuwde begin 2005 al voor een "kruitvat" op de huizenmarkt.=

LEES OOK: China ziet energietransitie als kans om dominantie van de dollar aan te vallen: minder oliedollars en meer handel in Chinese zeldzame aardmetalen